Biznis

MANJINSKI DIONIČARI NISU ZADOVOLJNI DIVIDENDOM

Protuprijedlog dioničara Turisthotela: umjesto 90, isplatiti 300 kuna po dionici

Prihvaćanjem Čveljinog protuprijedloga Turisthotel bi dioničarima isplatio 300 kuna po dionici, odnosno ukupno 109 milijuna kuna

Jedan od manjinskih dioničara Turisthotela Krste Čveljo uputio je protuprijedlog pred Glavnu skupštinu društva, kojim traži dvostruko veću isplatu dividende od predloženih 90 kuna te dodatnih 120 kuna po dionici, s obzirom na visoku zadržanu dobit koju Turisthotel prikazuje.

Čveljo, kao i dobar dio drugih manjih dioničara, smatra da društvo posluje dobro, te da nema razloga da se dobit ne isplati dioničarima. Ukupna imovina društva na kraju poslovne 2021. godine iznosila je 752 milijuna kuna, u čemu su financijska imovina i novac iznosili 448 milijuna kuna. S obzirom na to da su ukupne kratkoročne i dugoročne obveze društva oko 200 milijuna kuna, proizlazi da je neto financijska imovina 246 milijuna kuna.

- Impresivni su ovo pokazatelji koji osiguravaju Društvu visoku financijsku stabilnost, rijetko viđenu neupitnu likvidnost, visoki bonitet i kreditni rejting. Na ostvarenjima se može i treba, što ovim i činim, čestitati - zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovakvim rezultatima. Ovi rezultati su rezultat višegodišnjeg uspješnog poslovanja i akumulirana su sredstva godinama neisplatom dobiti-dividende vlasnicima dioničarima, navodi Čveljo.

Za Glavnu skupštinu predložena je isplata dividende od 90 kuna po dionici, što bi u odnosu na cijenu dionice na burzi u zadnjih mjesec dana, bio prinos od oko 2,14 %. Prihvaćanjem Čveljinog protuprijedloga i isplatom 180 kuna po dionici te isplatom i izvanredne dividende iz zadržane dobiti od 120 kuna po dionici, Turisthotel bi dioničarima isplatio 300 kuna po dionici, odnosno ukupno 109 milijuna kuna.

- Molim sve zainteresirane a posebno manjinske dioničare - vlasnike Društva, kojima je u interesu razvoj Društva a i osobni interes, da zbog relativno visokih iznosa akumuliranih financijskih sredstava u Društvu nastalih u dijelu od zadržane a neisplaćene dobiti, zbog isplaćene relativno male dividende prošlih nekoliko godina, prihvate protuprijedlog o isplati 300 kuna po dionici jer to je samo dio od moguće isplate,poziva Čveljo.

Isplatom takve dividende Turisthotelu neće biti ugrožena likvidnost, bonitetni status ili kreditna sposobnost, a i dalje ostaje visoko potentan u možebitnim investicijskim aktivnostima.

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA