Kultura

FESTIVAL NA UNIZD

Prvi LITaf o književnosti, književnim časopisima i poeziji

Publika će imati priliku iz prve ruke čuti nešto o književnim početcima autora i prevoditelja i što znači doživljavati književnost kao „prozor u svijet

Na Sveučilištu u Zadru otvoren je LITaf 2023., književni festival u organizaciji Studentskog zbora koji okuplja regionalne i nacionalne književnike, prozaiste i pjesnike te prevoditelje. Prvo izdanje trajat će do subote 27. svibnja, a događanja se odvijaju na Sveučilištu u Zadru, u Gradskoj knjižnici Zadar i Zadružnoj pivovari Brlog.

Tema ovogodišnjeg programa je „početak" - publika će imati priliku iz prve ruke čuti nešto o književnim početcima autora i prevoditelja i što znači doživljavati književnost kao „prozor u svijet, Program festivala je dinamičan - sastoji se od razgovora autora i prevoditelja, predstavljanja književnih časopisa ili platformi te čitanja odabranih tekstova i prijevoda suvremenih autora čiji su autori studenti prevoditeljskih smjerova na Sveučilištu u Zadru.

Prvi dio u Svečanoj dvorani bio je posvećen časopisu Tema, koji su uz moderatora Svena Popovića predstavili Senko Karuza, Miroslav Mićanović, Branko Čegec i Vanda Mikšić.

- Ne znam što bi čovječanstvo bilo bez književnosti, a književnost bez prevoditeljstva. Prevoditelji su ponekad u većem problemu nego autori jer trebaju se trebaju pridržavati kanona prevođenja, dobro poznavati jezik, a s s druge strane „ubrati" ono što je književnik htio kazati, a da bi onda tako ubrana voćka zrela došla u prave ruke to branje mora biti kontekstualizirano. U tom smislu vrlo smo zahvalni za sustavne napore koji se događaju na filološkim odjelima, znanstvenicima i nastavnicima koji sudjeluju u prevoditeljskim programima i prenose tu čarobnu vještinu budućim naraštajima. Nadam se da će publika uživati u ovom programu i nastojat ćemo da ono što je ono što se događa prvi put postane tradicija, rekao je u pozdravnoj riječi na otvaranju festivala prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

U poslijepodnevnim satima knjigu priča „Tri krokodila" predstavili su autori Senko Karuza, Miroslav Mićanović i Branko Čegec. Petak je posvećen proznim djelima, a na susretu u Gradskoj knjižnici Zadar od 17:30 sati sudjeluju Maša Kolanović, Staša Aras, Nora Verde, Tanja Mravak, Želimir Periš i Damir Karakaš. Posljednjeg dana u pivovari Brlog od 18 sati poeziju čitaju i o njoj raspravljaju Tomislav Augustinčić, Monika Herceg, Vid Bešlić, Goran Čolakhodžić i Ana Brnardić.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA