Zadar

BORBA ZA NEODRŽIV SUSTAV U KORONA KRIZI

Ravnatelj Kutleša opet je pozvao donatore da pomognu bolnici u Biogradu

Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu po drugi put je uputila poziv za donacije financijskih sredstava, proizvoda, usluga ili radova.

Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu po drugi put je uputila poziv za donacije financijskih sredstava, proizvoda, usluga ili radova. To je, prema riječima ravnatelja Mate Kutleše, pokazao se kao jedini način da ublaže poslovnu situaciju dugova u kojoj su se našle sve bolnice u Hrvatskoj.

Dug biogradske bolnice u prošloj godini iznosi 16 milijuna kuna. Taj se dug odnosi isključivo za medicinske potrepštine, dobavljače i režije. HZZO im je lani uskočio sa 7 milijuna kuna pomoći jer su bili zatvorena COVID bolnica koja praktički nije radila dva mjeseca.

I dalje biogradska bolnica ima taj status zbog čega je na 120 ugovorenih kreveta, popunjenost tek s 50-tak pacijenata od kojih je polovica oboljelih od korone, jer se poštuju preporuke o epidemiološkim mjerama.

Unatoč tome, ravnatelj Kutleša je ponosan što su protekla dva mjeseca, a tako će biti i u svibnju, napravili medicinskih usluga preko ugovorenog limita HZZO-a zahvaljujući dobroj reorganizaciji. Limit iznosi 3 058 000 kuna, od čega se na plaće mjesečno isplati 2.9 milijuna kuna.

Zbog toga je ravnatelj biogradske bolnice osobito zahvalan svim donatorima iz prvog javnog poziva koji je bio i emotivne prirode. Ovaj je, moglo bi se reći, životne naravi jer je u pitanju održivost Bolnice u Biogradu.

- Prošli put nam je pomogla Županijska gospodarska komora koja je animirala Iliriju i Bure commerce te su zajedno uplatili 50 tisuća kuna. Iako su među onima kojima Bolnica ima dugove, donacije su stigle i od Grada Biograda i Komunalca. Zadarska županija kao osnivač uplatila je 260 tisuća kuna čime su kupili uređaj za operaciju salu, ističe ravnatelj Kutleša.  Svim donatorima, Bolnica pošalje zahvalnicu i dokaz o uplati donacije za njihovo knjigovodstvo.

Njihova pisma namjere u biogradskoj bolnici željno očekuju. Zadarska bolnica godinama se razvija na donacijama koje su kulminirale u korona krizi. Specijaliziranoj bolnici u Biogradu  takav oblik pomoć u sadašnjoj situaciji postaje dragocjen.

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA