SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1713564000 AND gallery_id = 11891File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1713564000, '11891', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Skidaju se zidovi s Maraske, konzervatori prate je li sve u skladu s elaboratom - Vijest - 057info - Zadar

Zadar

REKONSTRUKCIJA STARE ZGRADE KOJA POSTAJE PROČELJE

Skidaju se zidovi s Maraske, konzervatori prate je li sve u skladu s elaboratom

Bivša upravna zgrada Tvornice Maraska nalazi se unutar zaštićene Kulturno povijesne cjeline grada Zadra, koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Zahuktali su se radovi na rekonstrukciji stare zgrade Maraske i dogradnji hotela Hyatt Regency kojega Dogus grupa planira završiti do 2024. godine. Osim krova i pregradnih zidova koji su prvi skinuti, sa sjeverne strane skinut je dio vanjskog zida, a i dobar dio bočnog, kako bi se moglo pristupiti gradnji produžetka. Ono što znamo kao zgradu Maraska, naime, bit će svojevrsno pročelje puno većeg kompleksa koji će se prostirati u smjeru sjever-jug.

Iako zgrada ima svoju kulturnu i povijesnu vrijednost, ona sama po sebi nije kulturno dobro pa ovi intenzivniji radovi nisu nešto čime bi se narušili konzervatorski uvjeti. Pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić kaže kako se bivša upravna zgrada Tvornice Maraska nalazi unutar zaštićene Kulturno povijesne cjeline grada Zadra, koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

- Zgrada nije pojedinačno zaštićeno kulturno dobro te su s obzirom na gore navedeno zatraženi i izdani posebni uvjeti ovog Odjela. Po uvjetima je izrađen i potvrđen Glavni projekt sanacije i djelomičnog uklanjanja. U istim Posebnim uvjetima ovaj Odjel propisao je izradu Elaborata konzervatorsko-restauratorskih radova na pročeljima zgrade. Isti je izrađen i dostavljen te potvrđen od ovog Odjela. Po odobrenom projektu i u skladu s Elaboratom izvode se radovi, a djelatnici odjela provode konzervatorski nadzor predmetnih radova, odgovorio nam je Miletić.

Tvornica Maraska postaje Hyatt Regency
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (13)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA