Zadar

NOVI ALI KRNJI SAZIVI BEZ PREDSTAVNIKA OSNIVAČA

Školski odbori opet bez članova iz Županije zbog izbora

Školski odbori zadarskih srednjih i osnovnih škola ostali su bez članova koje kao osnivač imenuje Zadarska županija.

Školski odbori zadarskih srednjih i osnovnih škola ostali su bez članova koje kao osnivač imenuje Zadarska županija.

Ista situacija bila je prije četiri godine, kao i 2013. godine, kad su se čekali rezultati lokalnih izbora i formiranje Županijske skupštine da bi  aktulani župan imenovao članove školskih odbora.

- Mi možemo funkcionirati jer Školski odbori imaju po sedam članova - četvero iz Škole, a troje vanjskih. U tijeku su izbori lokalnih članova na osnovu kojih se mogu održati konstituirajuće sjednice Školskih odbora. Potom se šalje zahtjev osnivaču (Zadarskoj županiji) da on imenuje svoje članove, pojasnila je Marjana Bakmaz, predsjednica aktiva ravnatelja srednjih škola.

Iako u krnjem sastavu, Školski odbor s natpolovičnom većinom može donijeti i odluku o natječaju za ravnateljsko mjesto, dodaje Bakmaz, inače ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnosti i dizajn.

Imenovanje članova školskih odbora isključivo je ovlast župana, istaknuo je Ivan Šimunić, resorni pročelnik tu neusklađenost koja se ciklički ponavlja radi lokalnih izbore.

U prošlom sazivu stotinjak članova školskih odbora u 46 osnovanih i srednjih škola imenovani su u "tri vala". Procedura je završila 2019. godine kada je objavljen konačni popis. Pročelnik Šimunić nam je pojasnio kako se troje naknadnih članova školskih odbora uklapaju u mandat postojećih od četiri godine. Vanjskim članovima se računa mandat od dana konstituirajuće sjednice školskog odbora, kada god oni bili imenovani.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA