Sport

JAVNA ČESTITKA OSVAJAČIMA SVJETSKE BRONCE

Što su Šime i Mihovil Fantela otkrili u gostima na Radiju 057?

Zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela po tradiciji su gostovali u eteru Radija 057, točnije kod Prte i Davora koji su s njima vodili razgovor u svom stilu.

Zadarski jedriličari Šime i Mihovil Fantela po tradiciji su gostovali u eteru Radija 057, točnije kod Prte i Davora koji su s njima vodili razgovor u svom stilu.

Povod je bio osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu klase 49-er Kanadi 5. rujna, četiri dana prije rođendana njihovog kluba JK s. Krševan.

Prva javna čestitka u Zadru došla je s malim zakašnjenjem jer su braća Fantela po povratku iz Kanade proveli jedan dan doma da bi otišli na novo jedriličarsko natjecanje na Sardiniju. Sezonu završavaju ovaj vikend u Splitu gdje će Šime i Miho jedriti u posebnom programu Mrduje.

U razgovoru se nije se mogla zaobići trava koja je zapela za jedrilicu tijekom jednog od dana na SP u Kanadi: - Miho je skočio k maška u more da bi tu „kesu" trave skinuo s „kolumbe" (kobilice) broda i dok je on to skinuo svi su naš prešli. Koštala nas je ta trava ali uspjeli smo na kraju se uzdići, ispričao je Šime.

A onda stižu zimske priprema i godina u kojoj će zadarski jedriličari u Den Haagu jedriti za mjesto u floti na OI u Parizu 2024., točnije Marseillu gdje će se jedriti olimpijska regata. Ići ćemo tamo gdje bude flota. Ne možemo sami jedriti, najavili su jedriličarsko kampiranje na toplijem jugu Europe.

Za put do Pariza izabrali su i Petra Cupaća koji kako su rekli u eteru s Edom Fantelom plovi u gumenjaku i nadzire njihovo jedrenje. Cupać je pojačanje u njihovom timu kojeg čine još Edo Fantela, Damir Dado Burčul i Edi Stipić. Pero ima najviše olimpijskog iskustva u Zadru, podsjeća Šime na jedan od razloga promijene uloga u odnosu među dugogodišnjim prijateljima iz svijeta jedrenja. Jedan od njih je zlatni olimpijac Igor Marenić koji je svoje znanje  i vještine također pretočio u trenerski posao. Sada vodi mješovitu švedsku posadu u klasi 470. i dobro mu ide, ponosno je istaknuo Šime.

Vrhunski zadarski sportaši zadovoljni su potporom koju imaju od Grada Zadra ali i samih Zadrana koji su ih dva outa dočekali: kada su osvojili olimpijsko zlato te kada su Šime i Miho postali svjetski prvaci.

Ali nikad dosta jedrenja, kazao je Miho na pitanje o tome moraju li braća održavati tjelesnu težinu kao što su to morali Šime i Igor koji ukupno nisu mogli preći 130 kilograma težine.

Jedrenje u klasi 49-er je zahtjevno, fizički daleko teže i treba puno kalorija i hrane, jer se po regati, kako je kazao Miho izgubi najmanje tri kilograma. Braća Fantela uz iznimno naporne fizičke treninge na kopnu sa Stipićem i sate na moru sada s Cupaćem, teško mogu biti deblji.

Ali neka ostanu fizički spremni i zdravi jer će tada Zadru donositi  i dalje najveće sportske rezultate!

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA