Zabava

CUHACHA ZADAR COOKINGFEST

Sutra na Poluotoku festival dagnji, bakalara, pašticade...

Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.

Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali i burnih povijesnih mijena. Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.

Tradicionalna jela zadarskog kraja zadovoljavaju sve kriterije suvremene prehrane, temelje se na lokalnim namirnicama i imaju visoku zdravstvenu vrijednost. Usprkos tome sve više uzmiču pred globalnom industrijom hrane. Kako bi se očuvala i promovirali kulinarska baština zadarskog kraja i potaknulo uključivanje tradicionalnih jela u suvremenu turističku ponudu, pokrenut je CUHaCHA Zadar CookingFest - festival tradicijskih jela Zadarske županije. Festival će se održati u Ulici Šimuna Kožičića Benje, u petak, 2. prosinca 2022. godine u vremenu od 12 do 15 sati.

CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA - EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.). Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR), a ostali partneri na projektu su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko - Neretvanske županije - Kanton (BiH) i Općina Tivat (Crna Gora).

Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.

Hranu će pripremati kuhar restorana Foša Saša Began, a sudjelovat će i restorani Trattoria Mediterraneo, Salsa Rossa i OPG Fabijanić s Paga. Pripremljena hrana će se dijeliti posjetiteljima festivala.

Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije prodavat će svoje proizvode - sir, maslinovo ulje, suhe smokve, prošek.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA