Zadar

ENO GASTRONOMIJA UMJESTO BRZE HRANE

Take it Slow: prisnac, priška i vara za turizam zaleđa

U ponedjeljak je u Muzeju antičkog stakla u Zadru organiziran je bogat program događanja u sklopu projekta „TAKE IT SLOW", u kojemu kao partner sudjeluje Sveučilište u Zadru i koji je se na simboličan način obilježio Svjetski dan turizma.

U ponedjeljak je u Muzeju antičkog stakla u Zadru organiziran je bogat program događanja u sklopu projekta „TAKE IT SLOW", u kojemu kao partner sudjeluje Sveučilište u Zadru i koji je se na simboličan način obilježio Svjetski dan turizma. 

Program je započeo panelom na kojem se raspravljalo o mogućnostima razvoja eno-gastro turizma temeljenom na konceptu tzv. "spore hrane" (slow food) u Zadarskoj županiji, s posebnim naglaskom na Ravnim kotarima, uz predstavljanje rezultata projekta „TAKE IT SLOW".

U uvali Jazine kajacima je simbolično formiran natpis „TIS" - inicijali projekta „Take it slow."

Na panelu su sudjelovali moderatorica Božena Krce Miočić (Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru); Ante Galić (TZ Grada Zadra); Marta Pintur Bosna (Udruga za ruralni razvoj Ravni kotari); Iva Bencun (Zadar Outdoor); Vlado Babac (restoran Pet bunara); Ante Butić (OPG Butić); Tomislav Klarin (Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru) i Ana Zubčić (AGRRA).

- Sveučilište u Zadru kroz projekt TAKE IT SLOW odlučilo usmjeriti na mikro područje Ravnih kotara, s posebnim naglaskom na materijalnu i nematerijalnu baštinu te prirodnu i kulturnu baštinu vezanu za tradicionalnu gastronomiju tog područja. Razvoj ovog područja može doprinijeti smanjenju sezonalnosti, ali i rasterećenju turističkih destinacija u priobalnom području u Zadarskoj županiji, budući da ima mogućnosti za razvoj tzv. slow eno-gastronomskog turizma. Diljem ovog prostora uzgajaju se domaće namirnice od kojih se spremaju tradicionalna jela, čiji se recepti čuvaju od davnina. Upravo takve namirnice i jela predstavljaju temelj za razvoj kvalitetne slow, zelene i održive turističke ponude, ne samo na području Ravnih kotara, nego šire zadarske regije, pojasnili su sudionici.

Predsjednica KUD-a Branimir iz Benkovca Ksenija Čirjak predstavila je autohtona tradicionalna jela Ravnih kotara (prisnac, priška i vara). Riječ je o KUD-u koji uz potporu TZ-a Ravni kotari nastoje očuvati tradiciju kuhanja i starih jela. Prisnac (pastirski kolač) je tradicijsko jelo koje se radi od običnog tijesta - brašna, vode i soli, a u smjesu ide sir, jaja i skorup te se peče pod pekom. KUD „Kamen Bukovica" je izveo najstariji napjev „orzanje" (orcanje), što se pjeva i svira na najstarijim tradicijskim glazbalima na području Bukovice i Ravnih kotara.

U 2022. godini planirane su radionice kuhanja temeljene na tradicionalnim receptima i namirnicama s područja Ravnih kotara, kako bi se ojačali kapaciteti ugostiteljske turističke ponude. Planirano je i studijsko putovanje u Baskijski kulinarski centar, i to s ciljem unaprjeđenja znanja ključnih dionika u području gastronomije.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA