SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1711666800 AND gallery_id = 11557File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1711666800, '11557', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Tko je ubio mog oca: je li normalno da se očevi stide reći „Volim te, sine“? - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

IZVRSTAN MARKO KASALO U PREMIJERI DRAME PLUS

Tko je ubio mog oca: je li normalno da se očevi stide reći „Volim te, sine“?

Je li normalno da se sramimo voliti, je li normalno da se očevi stide sinu reći "volim te"?, govorio je omotan u zastavu LGBT glumac Marko Kasalo u ulozi bezimenog sina u predstavi "Tko je ubio mog oca".

Je li normalno da se sramimo voljeti, je li normalno da se očevi stide sinu reći „volim te"?, govorio je omotan u LGBT zastavu glumac Marko Kasalo u ulozi bezimenog sina u predstavi „Tko je ubio mog oca". Volite svoju djecu, ključna je to poruka i scena koju je pljeskom prepoznala i podržala premijerna publika u Kazalištu lutka.

Drama plus ponovno je izvela dramski zaplet postavljajući na scenu dramatiziran roman francuske književne zvijezde, 30- godišnjeg Édouarda Louisa. Autor projekta Vinko Radovčić uspio je dobiti korištenje autorskih prava pod strogum uvjetima i postavio predstavu koja je hrvatska praizvedba.

Drama plus u njegovoj režiji pokazala je opet da je iznad kazališnog standarda hrvatskog glumišta koje je prepoznalo Radovčićev rukopis u Kabanici. Roman mladog Francuza postavljen u Zadru, revolucionaran je čin kao i sam komad koji na nju poziva 200 i nešto godina nakon Francuske revolucije.

A u pozadini je politika koju glavni lik poimence optužuje za smrt svog oca sa svim svojim odluka koje uništavaju društvo i pojedinca. To je kontekst jakih misli i ubojitih rečenica izrečenih u ovom romanu, pretvorenom u monodramu. Ona daje odgovor na nikad izraženiju potrebu za ljubavlju u odnosu oca i sina, za odnosom za kojim svako dijete pati, a osobito muškarci koji se odgajaju suprotno od njihovog urođenog senzibiliteta.

Sve te nijanse duginih boja i odnosa koji su prisutni gotovo u svakoj obitelji, mladi glumac Marko Kasalo odigrao je duboko i istinski prepoznatljivo. Iz njega je curio znoj nabijenih emocija, propitkivanja, ponajviše sjećanja na prizore iz obiteljskog albuma s naglaskom na nasilje i siromaštvo.

Kroz lik Oca isprepliće se društvena zbilja, nalazi se uzrok, daje se rješenje - revolucija. To je opredjeljenje samog pisca, koje je zapravo sve to prošao u svom životu da bi se na francuskoj sceni pozicionirao kao angažirani pisac u borbi protiv surovosti kapitalizma koji sve više ubija.

„Tko je ubio mog oca" vrhunac je stvaralaštva Drame plus koju je sinoć pozdravila mlada publika, ali su došli i predstavnici Grada i Županije, ponosni što su podržavali i vjerovali u Vinka Radovčića, koji je najnovijom kazališnom produkcijom to opravdao.

U produkciji su svoje značajne uloge imali prvenstveno dramaturginja Antonela Tošić, Luka Lang kao scenograf, Anita Goreta sa svojim kostimom, izvrsnu glazbu je kao uvijek odabrao Radovčić, svjetlo je kreirao Frane Papić, ton Mate Petričević, a rekvizite Ljiljana Surać. Sve to je uobličio Domagoj Lindinger koji je uz kreativnu produkciju bio i inspicijent.

Publika je predstavu „Tko je ubio oca" gledala u intimnosti same scene na kojoj je bilo gledalište. Drama plus ponovit će je dogodine.

Premijera predstave Tko je ubio mog oca
Foto: 057info (Saša Čuka)

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA