Kultura

MEĐU 16 NAJBOLJIH

„Tko je ubio mog oca“ otvorilo 29. Festival glumca

Drama plus jučer je otvorilo 29. Festival glumca, koji se od 13. do 21. svibnja 2022. održava u Vinkovcima, Županji, Vukovaru, Osijeku, Iloku i Otoku, dramskom predstavom "Tko je ubio mog oca"

Drama plus jučer je otvorilo 29. Festival glumca, koji se od 13. do 21. svibnja 2022. održava u Vinkovcima, Županji, Vukovaru, Osijeku, Iloku i Otoku, dramskom predstavom "Tko je ubio mog oca" autora Édouarda Louisa u režiji Vinka Radovčića i izvedbi glumca Marka Kasala.

Nakon brojnih rasprodanih izvedbi u Zadru i gostovanju u Rijeci, selektor festivala Davor Svedružić odabrao je zadarsku predstavu među 16 najboljih produkcija u cijeloj Hrvatskoj. Predstava donosi priču o ocu, tvorničkom radniku, otprije poznatom iz prvijenca Édouarda Louisa, autobiografskog romana "Raskrstimo s Eddyjem", kojemu su težak fizički rad, pretrpljene nepravde, postupno ukidanje radničkih prava slomili, kako tijelo, tako i duh.

Édouard Louis (rođen 1992. godine kao Eddy Bellegueule, a odrastao u selu Hallencourt na sjeveru Francuske) vraća se u djetinjstvo i mladost da bi se pomirio s ocem i ispričao njegovu priču, jasno upirući prstom u krivce mnogih nepravdi koje su zadesile njegova oca pa tako i cijelu njegovu obitelj. On je rođen u okolini u kojoj su nasilje, a pogotovo ono muškaraca nad ženama svakodnevna i vrlo normalna, čak i očekivana pojava, u okolini koja tolerira i podrazumijeva alkoholizam, siromaštvo kao datost i koja ne vidi svrhu u obrazovanju. Jer, izlaza nema, a prelazak na višu stepenicu je teško, gotovo nemoguće ostvariti, premda je sam Édouard pokazao da je itekako moguće i to upravo pomoću obrazovanja.

Kakvo je to društveno prihvaćeno ponašanje i osjećanje kada govorimo o "rodnim odijelima", seksualnoj orijentaciji koja je svakako osobna datost pojedinca, koji u našem, kao i Louisovom kontekstu, mora svoje privatne bitke voditi u javnom prostoru? Kako je to biti senzibilan, propitkivati i otkrivati svoju seksualnost u okolini koja od muškarca očekuje da se što prije ispiše iz škole, počne raditi i piti, zasnuje obitelj, na kojoj će onda moći izražavati svoj bijes i frustraciju? To se sve rekonstruira u ovoj monodrami u režiji Vinka Radovčića u kojoj igra Marko Kasalo.

Autobiografski roman "Tko je ubio mog oca" Édouarda Louisa objavljen je 2018. godine, a hrvatski prijevod Zlatka Wurzberga u nakladi nakladnika OceanMore objavljen je 2020. godine te je ovo prvo postavljanje tog teksta na hrvatskim pozornicama.

Predstava se izvodi uz dobivena autorska prava The Wylie Agency (UK) LTD iz Londona. Naslov izvornika: Qui a tué mon père Copyright ©️ 2018, Édouard Louis. Sva prava pridržana.

Redatelj predstave je Vinko Radovčić, prijevod: Zlatko Wurzberg, nakladnik: Naklada OceanMore, dramaturginja: Antonela Tošić, scenograf: Luka Lang, kostimografkinja: Anita Goreta, odabir glazbe: Vinko Radovčić, oblikovatelj svjetla: Frane Papić, oblikovatelj tona: Mate Petričević, izrada rekvizita: Ljiljana Surać, inspicijent i kreativni producent: Domagoj Lindinger, igra: Marko Kasalo.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA