Zadar

POČETAK RADOVA U GRADU, ZASTOJ NA PETRČANIMA

Dvije godine od ugovora za aglomeraciju, došlo do povećanja od 100 milijuna kuna

To je posljednji od 11 ugovora iz tog posla stoljeća koji se toliko odužio da treba mijenjati i studiju izvodljivosti.

Iako su polovicom prosinca otvorene ponude za gradnju kanalizacije na području Petrčana u sklopu EU projekta aglomeracija, do izbora neće doći dok se ne dobije suglasnost za izbor ponude veće od procijene vrijednosti.

To je posljednji od 11 ugovora iz tog posla stoljeća koji se toliko odužio da treba mijenjati i studiju izvodljivosti. Odvodnja je naručila te izmjene još u veljači i uskoro bi trebala biti podloga da se s njom suglase svi faktori u tom projektu koji će, što krpe, a što konca doći do milijardu kuna.

Svi su premašili procijenjenu vrijednost, za sada za oko četvrtinu iznosa od onog koji je bio ugovoren na današnji dan točno prije dvije godine na iznos od 567 milijuna kuna.

Za sada je taj iznos dosegao 703 milijuna kuna. Hoće li se  razlika od 100 i nešto milijuna kuna preliti na leđa građana? Direktor Odvodnje, Grgo Peronja tvrdi da neće. Cijena voda neće biti povećana. To povećanje investicije podijelit će svi oni koji u njoj sudjeluju Europska komisija, Republika Hrvatska, Hrvatske vode, Odvodnja, navodi Peronja uz objektivne razloge zašto su ponude građevinara znatno veće od procjena koje su davno napravljene.

Korona će sigurno biti razlog zbog kojeg će vjerojatno doći do produžetka roka za godinu dana, do 2024. godine kojeg također moraju usuglasiti nadležna tijela.

Deponija građevinsjkog materijala na Bokanjcu

Osim Bokanjca i Sinjoretova (koji nije u ovom EU projektu) kao jedinim gradilištima kanalizacije, u utorak se u posao uvodi izvođač radova za gradsku cjelinu. Radovi će se otvoriti u šest kvartova, ali bit će vidljivi tek u srpnju, ističe direktor Odvodnje.

Službeni početak radova na dogradnji uređaja za pročistača otpadnih voda iz kojeg se i sinoć širio miomiris, najavljen je 28. lipnja i odvijat će se dvije godine. Prva godina je, prema riječima Peronje, ključna jer se u tom periodu obaviti najvažnije od šest faza tog projekta koji je ugovoren na 38 milijuna, a procjena je bila 25 milijuna kuna.

Radovi na cjelini Petrčane neće prije jeseni, a izvođač radova bit će izabran sedam ili osam mjeseci od otvaranja ponuda.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA