Zadar

NAKON DVIJE GODINE KORONA PAUZE

Turisthotel jučer isplatio rekordnu dividendu

Isplata dividende dioničarima smanjuje "vodostaj" gotovine u trezoru firme, a time direktno i atraktivnost kupovine tvrtke

Jučer je Turisthotel nakon apstinencije kroz dvije sušne korona godine isplatio "pravu" dividendu i time sasvim sigurno jako obradovao svoje dioničare. Ustvari ne baš sve njih, jer ih je 35% bio protiv isplate bilo kakve dividende.

Kako smo pred nekoliko dana pisali, Uprava je pred Glavnu skupštinu izašla sa prijedlogom od 90 kuna, međutim dioničar Frane Skoblar, koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora, izašao je s prijedlogom dividende u visini od rekordnih 200kn po dionici. 

Svoj prijedlog tako visoke dividende Skoblar je obrazložio odličnim rezultatima u svim segmentima poslovanja, kao i činjenicom kako u posljednje dvije godine nije bilo isplatazbogi konzervativnije poslovne politike tijekom korona krize. 

Isplata tako visoke dividende obradovala je većinu dioničara, posebno one manje kao i zaposlenike, ali jedan dio i neće biti sretan radi ovakvog razvoja situacije. Za pretpostaviti je da neće biti sretni posebno oni koji su zainteresirani za prodaju svojih udjela već spremnim investitorima kojih ne manjka, barem po pisanju portala poslovni.hr. 

Naime, isplata dividende dioničarima smanjuje „vodostaj" gotovine u trezoru firme, a time direktno i atraktivnost kupovine tvrtke. Kako još nije javno objavljen detaljni zapisnik sa Glavne skupštine, možemo samo pretpostaviti kako su to upravo onih 35% dioničara koji nisu podržali isplatu dividende po prijedlogu dioničara Frane Skoblara. Neslužbeno saznajemo da su protiv isplate bilo kakve dividende bili dioničari Ante Barić, Danka Nekić, Mate Maras, Zoran Milišić te Ivana Župan.

S druge strane neki su dioničari predlagali isplatu dividende u iznosu od čak 300 odnosno 400 kuna po dionici, što govori o financijskom i investicijskom potencijalu i likvidnosti Turisthotela. Radi toga veliki broj malih dioničara i zaposlenika ne žele prodati svoje dionice, te je izgledno da će Turisthotel i dalje odolijevati interesu velikih lanaca te i ostati u vlasništvu pretežito zadarskih dioničara, koji očito znaju kako biti uspješni.

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (15)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA