Zadar

POSLJEDICE LOŠEG PROJEKTIRANJA VELIKOG PROSTORA

U blindiranom podrumu Poliklinike je fizikalna, a čekaonicu bez zraka dijelit će djeca i žene

U zgradi zadarske Poliklinike građene više od 30 godina, sve je izraženiji problem lošeg projektiranja - toliko puno prostora - 25 000 metara četvornih, a koji se tako teško može iskoristiti.

U zgradi zadarske Poliklinike građene više od 30 godina, sve je izraženiji problem lošeg projektiranja - toliko puno prostora - 25 000 metara četvornih, a koji se tako teško može iskoristiti.

Više se nitko ne sjeća projektanata iz Splita koji su angažirani u paketu s izvođačem iz Sinja. Oni su u vrijeme HDZ-ovog ministra Darka Milinovića bili nositelji konačnog dovršetka u nekoliko nastavaka, prekida te višestruke sanacije. Završetak zgrade počeo je 2008. godine, a Poliklinika se počela useljavati 2018. godine

Najbolji dio zgrade u suvlasništvu je Zavoda za javno zdravstvo koje je Bolnici uplatilo devet milijuna kuna od prodaje stare poliklinike.

Koliko god su polikliničke službe Bolnice dobile neusporedivo bolje uvjete, toliko je u politici useljenja najveći propust smještaj u podrum Odjela fizikalne medicine i fizijatrije.  Građani dolaze na rehabilitaciju i terapije u podzemne prostore bez prozora, pod vječnim neonskim svjetlom. Pacijenti, a posebno osoblje, znaju ostati bez potrebnog kisika.

U prizemlju zgrade smješten je bolnički laboratorij - o kojem smo napisali hvalospjev s obzirom na prostor, uređenost i opremljenost.

Ali sada kada im je u susjedstvo s druge strane zgrade uselio Zavod za hitnu medicinu, iz te im službe loša ventilacija donosi mirise spize koja se u Hitnoj sprema noću jer oni nemaju pravo na bolničku kuhinju za dežurne.

Javnost je već i zaboravila najavu župana Božidara Longina o otvaranju vrtića u kojem bi zaposleni ostavljali svoje predškolce. Iako je ta ideja naišla na odobravanje, nije sprovedena za razliku od županovog projekta - preseljenja pod isti krov.

On je naišao na protivljenje ginekologa i pedijatara zbog lošijih uvjeta koje će imati nego u zgradi Doma zdravlja u čije je posljednje uređenje uloženo 20 milijuna kuna. I opet se otvara problem lošeg interijera Poliklinike u kojoj su hodnici kao plesne dvorane, a konstrukcija uglavnom bez prozora.

Liječnici su poslali pismo upozorenja s negodovanjem na uvjete, osobito zajedničku čekaonicu koju će dijeliti djeca i žene, a nema mogućnosti provjetravanja. Župan prebacuje odgovornost na Dom zdravlja, a v.d. ravnateljica Renata Bek upire na komisiju Ministarstva zdravstva. Oni će dati konačno rješenje za prostor preseljenja u koje je uloženo pet milijuna kuna, u skladu s Pravilnikom. Arhitektonski ured RENE je, prema riječima dr. Bek, napravio projekt, vođen istim tim Pravilnikom.

Iz resornog ministarstva još nitko nije dobio odgovor - ni liječnici koji pismom traže da se zaustavi preseljenje, a ni novinari koji su pitali u Ministarstvo zdravlja što će poduzeti u zaštitu medicinskih standarda.

PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA