Zadar

JAVNI PRITISAK NA STANJE EU AGLOMERACIJE

U Diklu će se udarnički raditi do ljeta - izvođač Pfeiffer ima opravdanja

Prosvjed mještana Dikla zbog sporih radova na EU projektu aglomeracije, odnosno ugradnje sustava odvodnje rezultirao je pritiskom gradske vlasti na izvođača radova, njemačku firmu Ludwig Pfeiffer.

Prosvjed mještana Dikla zbog sporih radova na EU projektu aglomeracije, odnosno ugradnje sustava odvodnje rezultirao je javnim pritiskom gradske vlasti na izvođača radova, njemačku firmu Ludwig Pfeiffer. Gradonačelnik Zadra sazvao je sastanak i pozvao novinare.

- U Diklu radimo s četiri ekipe. Radi se u tri ulice te uz obalu koja je najzahtjevnija. Do sada je od osam projektiranih kilometara ostvareno tri od čega je na samoj obali kilometar, a plan nam je završiti još dva kilometara i uvesti još dvije ekipe do 16. lipnja. Da sve što otvorimo, vratimo u prvobitno stanje da taj dio grada može normalno funkcionirati, najavio je Josip Križanac koji je kazao i kako su se morali prebaciti na Crvene kuće. Tamo je naravno došlo do problema pa su se vratili u Barešićevu ulicu u Diklu. Bilo je problema i u Sutomiškoj gdje su morali prekinuti radove pa će se vratiti nakon oseke, odgovorio je Križanac uime izvođača.

Na Kožinski prilaz kao najveću podcjelinu uvest ćemo podizvođače koji bi trebao svoje obećanje izvršiti za 10-ak dana, odgovor je Križanca na upit upućene novinarke.
Priča je prema njegovim riječima komplicirana.

- Na četiri lokacije se rade izmjene građevinske dozvole, ukazao je predstavnik izvođača dodajući kako to stanje na terenu često nije u skladu s projektom.

Josip Križanac, ovlašteni predstavnik Pfeiffera

On je novinarima kazao kako je Pfeiffer do sada napravio 38 posto ukupnog cjevovoda, više odvodnje a manje vodovoda u 55 posto ugovorenog vremena. To bi svima značilo da nije u skladu ali dio vremena je proveden na pripremi a znamo da nikome nisu drage raskopane ulice. Kasnimo 7 posto vremena što nadoknađujemo iz mjeseca u mjesec. Za neke građevinske dozvole su izdane uporabne dozvole, za neke se čekaju tehnički pregledi jer na ovoj cjelini imamo 20-ak građevinskih dozvola, informirao je Josip Križanac.

Zadarski arhitekt Davor Dobrović u ime projektanta objasnio je podmorske ispuste, osobito posljednju liniju obrane od mogućih incidenata na crpnim stanicama. Vjerojatno je da do incidentnih prelijevanja nikad neće doći, ustvrdio je Dobrović a potvrdio direktor Odvodnje, Grgo Peronja kako toga do sad nisu imali.

Gradonačelnik Branko Dukić sjetio se nakon dvije godine da su građani trebali biti na vrijeme upoznati s projektom aglomeracije. Priznao je da bi onda izraženo nezadovoljstvo, osobito u Diklu bilo manje.

- Kroz ove dvije godine više sam puta ponavljao da sam nezadovoljan dinamikom radova na cjelini Zadar. Zaključak je da ćemo prema svim MO krenuti s puno informacija, organizirati tribine. S obzirom da će se dinamika uvijek mijenjati, trebamo povećati tu vidljivost, kazao je Dukić pozivajući i medije da u tome sudjeluju.

A što radi dobro plaćeni nadzor i voditelji projekata?

Dukić se još jednom ispričao stanarima koji trpe te radove.

- Evo su počeli i moju ulicu kopati pa znam što to znači, kazao je gradonačelnik Zadra s optimizmom da će biti bolje.

Strabag na Bokanjcu završava posao do kraja ove godine. Petrčane i Kožino nitko nije ni spomenuo kao treću cjelinu tog EU projekta aglomeracije.

- Nalazimo se pred najizazovnijim vremenima. Otvoreni su radovi na nizu ulica i normalno da će biti problema oko same realizacije, zaključio je Dukić.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (15)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA