Zadar

OSTACI ANTIČKOG VODOVODA IZ VREMENA CARA TRAJANA

U Gaženici pronađen akvedukt star 2.000 godina

Misli se da je ovaj akvedukt nastao početkom 2. stoljeća kad je car Trajan došao iz Ancone u Zadar s vojskom. Išao je u rat na Dačane, kaže Gluščević

Nesvakidašnje otkriće u Zadru! Izgradnju u industrijskoj zoni Gaženica zaustavili su konzervatori, pretpostavljajući da se na lokaciji nalazi trasa nekadašnjeg antičkog vodovoda rimskog grada Jadere ili današnjeg Zadra, javlja RTL.

Investitor je morao angažirati arheologe, a oni su ostatke čak 40 kilometara dugog zadarskog antičkog vodovoda zaista i pronašli.

Dosad najduža dionica rimskog akvedukta, koji je napajao Zadar iz izvora Biba kod Vranskog jezera, pronađena je usred industrijske zone na istočnom ulazu u Zadar. Voditelj arheoloških istraživanja je Smiljan Gluščević:

- Misli se da je ovaj akvedukt nastao negdje početkom 2. stoljeća kad je car Trajan došao iz Italije, iz Ancone, u Zadar s vojskom. Išao je u rat na Dačane... I da je onda dao neke novce, a to znamo po djelomično sačuvanom natpisu iz Trajanovog vremena da se napravi taj akvedukt.

U nekim je dijelovima vodovod građen bez geodetske opreme išao ispod zemlje, a na zadarskom Bulevaru mu je trebalo dignuti visinu, pa je imao nosivi zid za cijev. Nakon 40 kilometara, slijedeći uglavnom prirodan pad terena od ukupno 25 metara, voda je dolazila u rimski Jader. Pretpostavlja se da je sva voda koja je nekada dolazila s Vrane, dolazila u jednu veliku cisternu koja je imala pet bunarskih kruna, na mjestu današnjeg Trga pet bunara

Nakon arheoloških istraživanja konzervatori će odlučiti hoće li se akvedukt i kako prezentirati ili će se zaštititi i ponovno prekriti zemljom.

Videoprilog je dostupan na linku.

PRIKAŽI KOMENTARE (4)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA