Zadar

DA NARCISA

U Lukoranu prikupljeno 1350 eura za oboljele od raka

Dan posvećen oboljelima od raka dojke održao se pod motom "Zdravlje je najvažnije"

Subotu u mjestu Lukoran obilježila je akcija "Dan narcisa" za otok Ugljan i Pašman. Dan posvećen oboljelima od raka dojke održao se pod motom "Zdravlje je najvažnije". Tom prigodom prikupljali su se dragovoljni prilozi za uređaje za dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesnika OB Zadar. U ovogodišnjoj akciji "Dan narcisa" za otok Ugljan i Pašman prikupilo se ukupno 1350 Eura (10.170,00 kuna).

U akciji su sudjelovali domaćini akcije "KUD "Sveti Ante" iz Lukorana, Udruga žena "Kukljica" iz Kukljice, KUD "Bokolje" iz Dobropoljane s otoka Pašmana, Udruga žena "Luzor" iz Preka, Udruga "Kančolica" iz Kali, Udruga žena "Sv. Fume" iz Sutomišćice i udruga "Điran" iz Ugljana. Cilj akcije, kako je istaknula inicijatorica akcije Vesna Benić, za otok Ugljan i Pašman nisu bila samo financijska sredstva već iznad svega da se probudi svijest kod žena na redovne godišnje besplatne preglede kao što je ultrazvuk dojke i mamografija koji se provode kroz Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke, te poticanje žena na samopregled dojki što je presudno za uspjeh liječenja od ove teške bolesti. Liječenje raka dojke u posljednjih 20 godina veoma je napredovalo upravo zbog kliničkih pregleda dojki, mamografije, ultrazvuka i redovnog samopregleda, stoga je program zdravstvene edukacije o ranom otkrivanju raka dojke prijeko potreban kako kroz ove jednogodišnje akcije tako i kroz uključenje svih medija, tiskanja brošura i predavanja.

Akciji je prisustvovao i Dekan, preč. Filip Kucelin, župnik Župa Preko, Sutomišćica-Poljana. Lijep i sunčan dan pogodovao je akciji Dan narcisa i odličnom raspoloženju između svih prisutnih, a domaćin KUD „Sveti Ante" izveo je pjesmu „Lukoran" predivnih stihova „Kada bonacon u mirnoj vali, more i sunce parte u san, zvizde lipoton raspu se sjajen, zagrle srićon moj Lukoran..." koju je napisao pjesnik Željko Sutlović iz Ždrelca. Veselom raspoloženju s pjesmom priključili su se i KUD „Bokolje" iz Dobropoljane koji su izveli pjesme „Bokolje" i „Bombonić" i udruga žena „Điran" koja je otpjevala pjesmu „Otok Ugljan". Potom su svi zajedno izveli pjesmu „Moj je dragi pošo u Meriku".

Glavni organizator akcije za Zadarsku županiju je udruga Europa Donna Zadar uz zadarsku Ligu protiv raka i Zavod za javno zdravstvo Zadar, a u akciju su se uključili i s Vira, Paga, Biograda, Benkovca i Nina. Zdravlje je najdragocjenije bogatstvo te sudjelovanjem u ovoj hvalevrijednoj akciji pomažemo i oboljelima a zdravlje čuvamo zajedno.

Vesna Benić je pozvala sve one koji se žele priključiti ovoj akciji da mogu svoje dragovoljne priloge uplatiti na žiro račun IBAN HR3824070001100443902 kod OTP banke.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA