Zadar

TZ NINA POSTAVIT ĆE OZNAKE

U noćnoj akciji ronjenja nisu naišli na plemenitu perisku

Kraljičina plaža u Ninu ove je subote bila središte pozornosti zbog akcije noćnog pretraživanja podmorja u svrhu pronalaska živih jedinki plemenite periske

Kraljičina plaža u Ninu ove je subote bila središte pozornosti zbog akcije noćnog pretraživanja podmorja u svrhu pronalaska živih jedinki plemenite periske. Akciji su se odzvali ronioci iz RK Sveti Roko iz Bibinja, RK Nautilus iz Splita, Udruga veterana HRM iz Splita, RK Giričić iz Kaštel Gomilice, ERK Leut iz Slivna, KPA Iglun iz Dugog rata, REK Wlay Zagvozd iz Zagvozda, REK Hvidra iz Splita i istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba.

Oni su pretražili preko 3000 m2 podmorja.

Unatoč velikim nadama i naporima organizatora i ronioca, noćno pretraživanje podmorja na Kraljičinoj plaži, koje je trajalo više sati, završilo je bez pronalaska nove žive jedinke plemenite periske.

"Iako je rezultat suprotan onome kojem su se nadali akcija je prije svega podsjetila na ozbiljnost izazova s kojima se suočava cijeli morski ekosustav, a posebice kritično ugrožena vrsta plemenite periske. Ako napomenemo da su na cijelom Jadranu trenutno zabilježene žive 24 jedinke, od toga 3 u moru uz Kraljičinu plažu, tada postajemo svjesni koliko napora je potrebno uložiti da bi se jedinke pronašle, a potom i adekvatno zaštitile i očuvale." rekla je Milena Ramov koordinatorica ovog projekta iz stručne službe PP JU Telašćica.

 Ova akcija privukla je pažnju lokalne zajednice i zaljubljenika u more koje još jednom pozivamo da sve dojave o živim jedinkama plemenite periske pošalju na e-mail adresu [email protected] ili putem obrasca kojeg možete pronaći na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Uz navedenu akciju postavljene su tri nove table s informacijama i upozorenju o plemenitoj periski uz Kraljičinu plažu koje je financirala Natura Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima Zadarske županije.

"U Projektu smo mi kao Natura Jadera preuzeli ulogu edukacije te smo napravili jednostavne i zanimljive ploče na hrvatskom i engleskom jeziku koje osvještavaju posjetitelje plaža o važnosti periske i njenoj ugroženosti. Očuvanje prirode nije samo zadatak institucija već svih, kako lokalnog stanovništva tako i njihovih gostiju. Grafičku pripremu za ploče smo voljni pokloniti svim zainteresiranim subjektima tako da ju mogu sami izraditi i postaviti na svoju plažu." rekao je Damir Perić, ravnatelj Natura-Jadera JU.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA