Zadar

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Letinić: u osimišljavanju Oluje sudjelovali su i antifašisti

Zašto se u našem Zadru koji je 22 godine ječao pod talijanskom fašističkom čizmom miče spomenik ovim ljudima i organizaciji pod čijim su vodstvom poveli narodni ustanak i pobijedili fašizam, te Zadar, nakon izdaje i prodaje, vratili u naručje majke Hrvatske

Izaslanstvo Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije i Društvo Josp Broz Tito Zadarske županije u četvrtak će polaganjem cvijeća na Gradskom groblju na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja odati počast braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i borcima palim za slobodu grada Zadra.

Tim povodom predsjednik udruge Miljenko Letinić uputio je priopćenje u kojemu podsjeća kako su vojnu operaciju Oluja, kojom je Hrvatska oslobođena, osmislili i proveli antifašisti: Franjo Tuđman, Anton Tus, Petar Stipetić, Janko Bobetko i drugi.

- U ovoj veličanstvenoj ratnoj operaciji zauvijek je, nadamo se, zaustavljen san hegemonističkog vodstva Srbije o prekrajanju granica. Srušeni su snovi o Velikoj Srbiji, o granici Virovitica - Karlobag, o svojatanju hrvatske zemlje. Srušeni su snovi o moći jedne bolesne ideologije koja je rasla na fašističkoj doktrini o posezanju za tuđim teritorijem. Srušen je san o snazi vojne sile koja je godinama građena na laži da je njena osnovna zadaća zaštita i sigurnost naroda.

Predsjednik Tuđman je jednom prigodom kazao: "Komunistička partija Hrvatske je bila antifašistička, antiustaška i u većini revolucionarna, partizanska, jer je vodila borbu  protiv fašizma, protiv NDH, za suverenu Hrvatsku državu, za uništenje hegemonizma i protiv potlačenosti". Ako je to tako, zašto se danas ruše i izmještaju spomenici onima koji su bili aktivni sudionici toga vremena, te borbe? Zašto se u našem Zadru koji je 22 godine ječao pod talijanskom fašističkom čizmom miče spomenik ovim ljudima i organizaciji pod čijim su vodstvom poveli narodni ustanak i pobijedili fašizam, te Zadar, nakon izdaje i prodaje, vratili u naručje majke Hrvatske?

Zar je logično da u takvom Zadru, nakon patnji u Domovinskom ratu od fašističkog Miloševićevog posezanja za njim i nakon svega što je prošao mučeći se pod talijanskom okupacijom kada je provođen neviđeni teror; ubijanje, palež domova, otimačina - pljačka, zabrana jezika i pisma, danas niču fašistički simboli? Puno je pitanja na koja vlast ne želi davati odgovore niti rješava probleme.

Zadarski antifašisti i ovom prigodom pozivaju na snagu razuma, na nužno izjednačavanje i davanje pijeteta svima koji su zaslužni za slobodu ovoga bisera Hrvatske, poručuju iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Zadra.

PRIKAŽI KOMENTARE (9)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA