Kultura

KAKO JE PROČENICA RASPOREDILA NOVCE ZA KULTURU

U što je preraspodijeljeno 770 tisuća € od Znanstvene, a gdje se skriva amandman Biloglava za Zbirku

U Gradskom proračunu za 2024. godini nema više stavke Znanstvene knjižnice, za koju je kao proračunskog korisnika lani bilo raspoređeno 777.720 eura

U gradskom proračunu za 2024. godini nema više stavke Znanstvene knjižnica, koja je kao proračunski korisnik lani dobila 777.720 eura.

Taj iznos, sudeći prema eurima koji su raspoređeni za preostale tri ustanove, program javne potrebe i ostalo, nije donio znatno povećanje zadarskoj kulturi. Naime, HNK Zadar, Gradska knjižnica i Koncertni ured dobili su nešto veće iznose koji će se uglavnom trošiti na nova zapošljavanja.

Gradska knjižnica Zadar ima na raspolaganju najviše novca. Od 1.577.000 eura, za rashod 53 zaposlenih namijenjeno je 1.125.500 eura. Lani je ta ustanova imala na raspolaganju 1.498.000 eura.

Hrvatsko narodno kazalište Zadar zapošljavanje jednog glumca, a zna se da će to biti Dominik Karakašić iz Kazališta lutaka, a popunit će se novo mjesto referenta prodaje.

Pročelnica za kulturu i ravnatelj najvažnije ustanove u kulturi

Ove godine im je na raspolaganju 689.145 eura, a godinu dana ranije imali su 663.633,98. HNK Zadar s 19 zaposlenika, od kojih je troje glumaca, time je dobio malo bolju poziciju u Odjelu za kulturu kojeg vodi Dina Bušić.

U samom programu, brojem i kvalitetom, nema većih promjena s obzirom na to da su najavljeni isti redatelji: Nenni Delmestre, Zoran Mužić, Vinko Radovčić koji će uprizoriti roman Nore Verde "Moja dota". Režijskog posla će se uhvatiti i Marija Šarić Ban u obnovi plesne predstave "Kako je Potjeh tražio istinu". Kapitalna ulaganja predviđena u 2024. godini odnose se na troškove uređenja pozornice i nove rasvjete od 22 tisuće eura.

Zato će HNK Zadar biti nositelj suradnje sa škotskim gradom Dundee i pripremiti mjuzikl Cats.

Otvaranje koncertne sezone sa Zadarskim komornim orkestrom koji je i nadalje najveći dobitnik proračunskog novca sa 71 tisućom eura

Koncertni ured ima na raspolaganju također nešto veći iznos od planiranog i lanjskih 474 tisuće eura. Ove godine to će biti 480.300 eura. Uz trošak osmero zaposlenih, 88 tisuća eura je namijenjeno za koncertnu sezonu. Za Glazbene večeri koje su lani imale 13 događanja, ove je godine s novom ravnateljicom planirano njih 19 za 174.700 eura. Lani je sve bilo u paketu od proračunskih 261.722,05 eura, uključujući i festival zborova.

Povećat će se i broj zaposlenih. Lani je to bio treći producent, a ove godine to će biti tehničar i to za Polivalentnu dvoranu koju koristi uglavnom Kino Zona.

U programu Koncertnog ureda navodi se kako se tamo odvijaju aktivnosti udruga kao i ostalih vanjskih korisnika i to na dnevnoj bazi, pa je opravdano planiranje zapošljavanja jednog tehničara. To u stvaranosti nije istina, ali dobro zvuči za jedno radno mjesto, vjerojatno za već uhodanu osobu s obzirom na najavu da će tamo Kino Zona biti i službeno nastanjena.

Jedinu svježinu u kulturnom institucionalnom životu, mogla bi donijeti nova ravnateljica Glazbenih večeri u sv. Donatu - Ivana Kuljerić Bilić. Večeri odavno nemaju svoj čvrsti koncept koji će ove godine, prema najavi biti interdisciplinaran. Napisano je kako se „planiraju suradnje s plesnim ansamblima, a koketirat će se i s vizualnim umjetnostima. Također, ovdje u suradnji sa Španjolskim veleposlanstvom u RH, povezale bi se riječ i glazbena misao, ali i uronilo u onirički doživljaj audiovizualnog pretapanja. Kreirat će se jedan poseban kutak (Tvornica snova) koji će biti posvećen najmlađima, i svim zainteresiranima, kroz kratke radionice upoznavanja s gostujućim umjetnicima i njihovim instrumentima."

Što će reći stalna publika na te najave nepoznatog autora, znat će se ovog ljeta.

Otvaranje proširenja Gradske knjižnice nakon 15 godina od kada je to tražio bivši ravnatelj Pehar

Ove godine je za programe javnih potreba u kulturi planiran iznosu od 332.000 eura, dok je lani za prihvaćene programe raspoređeno 331.807 eura, što znači minimalno povećanje od 200-tinjak eura za one koji kreiraju off kulturnu scenu u Zadru.

Ali gdje je nestao amandman vijećnika DP, Damira Biloglava, koji je uvršten u proračun donesen lani u svibnju? Tada je za osnivanje Zbirke zadarske medicinske povijesti planiran iznos od 168.178,24 eura. Veliki je to novac da netko ne bi pitao gdje se izgubio u bespućima kulturne zbilje u Zadru za jedan glas podrške proračunu.

Koliko se novca krije pod Opremanjem kulturnih objekata (Providurova palača i Centar za mlade), inicijalna sredstva za rad Centra za mlade; dovršetak i nadzor projekta interijera i opremanja Providurove palače te pokrivanje troškova vezanih za izložbu Jedan svijet sukladno Ugovoru, to ne bi odgonetnula ni Radetina aplikacija transparentnosti. U programu piše da je ova stavka pod A1037-18, a u Proračunu je to pod T1037-18.

PRIKAŽI KOMENTARE (2)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA