SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1714168800 AND gallery_id = 10861File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1714168800, '10861', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) U Zadru se stvara umjetni identitet s nastavkom Stoše!? - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

OPASKA SANJE PETROVSKI NA KAVI S REDATELJEM

U Zadru se stvara umjetni identitet s nastavkom Stoše!?

Premijera nove predstave HNK Zadar, "A di smo sad, moja Stoše" nastale preme tekstu Živka Nižića u režiji i dramaturgiji Zorana Mužića održat će se u srijedu, 28. travnja s početkom u 20 sati, dok je izvedba je zakazana za četvrtak, 29. travnja u 20 sati.

Premijera nove predstave HNK Zadar, "A di smo sad, moja Stoše" nastale preme tekstu Živka Nižića u režiji i dramaturgiji Zorana Mužića održat će se u srijedu, 28. travnja.

U predstavi igraju Jasna Ančić, Davor Jureško i Žana Bumber. Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Marija Šarić Ban, a glazbu Ivan Ivić. U video projekciji predstave sudjelovat će Venci Jurin i Mimi Zadarski.

Riječ je o trećem nastavku trilogije o Stoši, kojem pripadaju i predstave "Od Foše do Atlantide (moja Stoše)" i "Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica", iz pera Živka Nižića, predsjednika Kazališnog vijeća HNK Zadar.

Povodom najnovije Stoše održana je Kava s glumcima, točnije samo s redateljem Zoranom Mužićem bez glumaca, što je neuobičajena najava premijere zadarskog kazališta.

- Predstava " A di smo sad, moja Stoše" bavi se sentimentom, memorijom, obitelji, ljubavlju i poviješću Zadra. Predstava je namijenjena Zadru i prijateljima Zadra. Nadam se potaknuti pozitivne emocije, pletući "pletenicu" između jedne obitelji i Zadra gdje se podrazumijeva da se to odnosi na bilo koju obitelj. Tako nastaje, neraskidiva, isprepletena, čvrsta veza između obitelji i grada. Sva tri lika su arhetipska, oni su vječni. Nikad nisu isti, to su neki Šime i Stoša. I Perka je arhetip, identiteski moment, opisao je predstavu Mužić.

Na kavi u HNK je naglasio da se radi "o toploj i nježnjoj obiteljskoj priči uronjenu u dramu jednog grada", s pozitivnom i optimističnom porukom i temom oprosta.

- Nikad nisam imao takvu vrstu hladnokrvne profesionalnosti da ne bih podržavao poruku s kojim se moje predstave bave, istaknuo je Mužić nakon što se prisjetio uspješne predstave "Kafeterija" i 25 godina rada u Zadru.

Jedina koja je sudjelovala u razgovoru bila je Sanja Petrovski.

Zadarska plesačica i plesna pedagoginja kazala je kako se tim Nižićevim tekstovima iz kojih su nastajale predstave ove trilogije "identitet" u Zadru "gotovo umjetno stvara". Petrovski je kazala da on kao takav ne postoji. U splitskoj Varoši postoji autentična Cicibela, a u Zadru se od toga prave Bepo i Marijeta, odnosno Kate Kapuralica postaje Stoša od Foše, podsjetila je Sanja Petrovski.

Kava s redateljem Zoranom Mužićem u HNK
Foto: 057info (Saša Čuka)
PRIKAŽI KOMENTARE (6)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA