Zadar

DUKIĆ IZMEĐU BIJELOG MERCEDESA I MEDITERRANEA

Umjesto ponude veće od 50 tisuća € iz New Yorka, Javoran je prodao crtež malom Zadriću

Diplomirani grafičar Mario Javoran dobio je lani 30 tisuća eura a u ovoj godini bi mu iz gradske blagajne trebalo isplatiti još 20 tisuća eura za mega crtež Mediterraneo koji će tada pripasti Gradu Zadru.

Diplomirani grafičar Mario Javoran dobio je lani 30 tisuća eura dok bi mu se u ovoj godini iz gradske blagajne trebalo isplatiti još 20 tisuća eura za mega crtež Mediterraneo koji će tada pripasti Gradu Zadru.

Vijest koja je odjeknula u javnosti, rasplela se u priči o stručnoj procjeni vještaka, kolekcionara, galerista o tome vrijedi li crtež javnosti relativno nepoznatog umjetnika toliko s obzirom na to da je ispao najcjenjeniji na hrvatskom tržištu. Uzaludno se pokazalo takvo polazište u sinoćnjim prilozima Nove TV i RTL-a jer se otkrilo kako je zapravo 28-godišnji Mario Javoran dao toliku ponudu gradonačelniku Branku Dukiću. I ne može se reći da je to bila nemoralna ponuda.

Pročelnica Dina Bušić je ustvrdila kako je ta cijena utvrđena nagradom koju je Javoran osvojio na salonu privatne američke zaklade ARC. Sam Javoran je izjavio kako su mu u New Yorku nudili i više od 50 tisuća eura. Umjesto da njegov crtež visi u nečijem dnevnom boravku, on je izabrao da to bude, kako je rekao, u „muzeju svoj rodnog grada".

Ili njegovog malog Zadrića. Tako je, naime, Javoran u prilogu za HTV tepao Zadru kada je u sklopu tog natjecanja nagrađen i izlaganjem crteža u Barceloni. Povodom te nagrade, gradonačelnik Branko Dukić, uz izložbu u Loži, upriličio je prijem Javorana, a nakon toga mu je dodijelio Grb Gradonačelnika. Javoran uzvraća na svom Facebook profilu: "Hvala barba Branko".

Međutim, gradske vlasti nisu se nikad pohvalili otkupom tog velikog umjetničkog djela. Niti je među odlukama gradonačelnika od prošle godine objavljen taj ugovor kao što je, primjerice, za otkup umjetničke instalacije Sandre Sterle za 77 tisuća kuna

Kada smo informaciju slučajno otkrili i čekali 15 dana na odgovor iz Ureda gradonačelnika, počela je orkestrirana obrana. Prvo da je to umjetnina koja se otkupljuje za potrebe budućeg Muzeja Grada. Neuvjerljivo s obzirom na to da Grad planira izdvojiti i Galeriju umjetnina iz Narodnog muzeja, a Dukić je poželio ostaviti pečat u Providurovoj palači čiju će obnovu upisati u svoj spomenar, što je naravno slučajnost. Nakon toga su Dukić i Bušić svoju strategiju usmjerili na lokalpatriotizam, odnosno demagoško opravdanje o ulaganju u mlade zadarske umjetnike. To naravno može potvrditi samo Mario Javoran.

Dramski zaplet toj priči ipak je dao glavni akter tog crteža - Pefa koji je za HTV kazao: "Ja sam na prvom mistu i zato slika vridi". On je prijatelj gradonačelnika Zadra s Četiri kantuna, koji je manju verziju tog crteža objesio u kafić u kojem provodi dane dok ga Dukić nastoji zaposliti, makar u HNK Zadar.

Ta bi priča mogla imati nastavak u istrazi DORH-a kojem vijećnici Akcije mladih namjeravaju prijaviti svoje sumnje na zloupotrebu javnih financija. Do tada ostaje pitanje kakva je veza između djela Mediterraneo, u kojem Pefa nije samo bio model već i menadžer između gradonačelnika i autora crteža, te bijelog Mercedesa sa Stanova. Uvjereni smo kako gradonačelnik Zadra na to pitanje i do kraja drugog mandata neće osvijestiti odgovor.

PRIKAŽI KOMENTARE (36)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA