Kultura

PANEL RASPRAVA

Umjetnice i kustosice promišljaju ulogu žena u kulturi

U sklopu projekta „Rise of Women in Culture in Western Balkans" kojeg provodi udruga Prizma, do 18. svibnja u Zadru boravi i stvara 30 umjetnica iz zemalja Zapadnog Balkana i Europe.

U sklopu projekta „Rise of Women in Culture in Western Balkans" kojeg provodi udruga Prizma, do 18. svibnja u Zadru boravi i stvara 30 umjetnica iz zemalja Zapadnog Balkana i Europe. Cilj projekta je promišljanje položaja žena u kulturi na području Zapadnog Balkana i šire, ali i povezivanje lokalnih dionika kulturne scene s gostujućim umjetnicama.

Panel rasprava o ulozi žena u kulturi i umjetnosti održat će se u subotu 14. svibnja s početkom u 10 sati u Centru za kreativne industrije u Zadru.

Tijekom panel rasprave šira javnost će imati priliku saznati koja je uloga umjetnosti u 21. stoljeću, je li umjetnost dovoljno valorizirana i integrirana u društvo, kakva je percepcija i valorizacija umjetnica i kustosica u društvu, jesu li umjetnice dovoljno plaćene za svoj rad te mogu li živjeti isključivo od svog umjetničkog djelovanja?

Potaknut će se i razgovor na temu glavnih izazova u svijetu umjetnosti - koji su ključni problemi s kojima se susreću umjetnici i nezavisni stručnjaci, surađuju li institucije i nezavisna scena, ali i odgovoriti na pitanje kako žive suvremene umjetnice danas te koje su sve dobrobiti kulturnih i umjetničkih sadržaja i koja je njihova uloga u razvoju društva.

Panelistice su: Sonja Švec Španjol, nezavisna kustosica iz Hrvatske; Biljana Jotić, kustosica iz Srbije; Anamarija Stibilj Šajn, kustosica iz Slovenije; Nela Gligorović, kustosica iz Crne Gore; Shqipe Mehmeti, kustosica iz Sjeverne Makedonije; Iana Stantieru, direktorica Europes Art Gallery; Dina Bašić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra; Mirna Oštarić Kerr, predstavnica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Antonija Letinić, suradnica za razvojne projekte Odjela za istraživanje i razvoj Zaklade Kultura Nova.

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA