Zadar

NISU SVI BILI ZA RAZRJEŠENJE RAVNATELJA

Upravno vijeće smijenilo Ivicu Erlića, Hitnu od danas vodi Ivana Šimić

Odlukom Upravnog vijeća danas je s mjesta ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije razriješen Ivica Erlić, protiv kojeg je policija zbog vožnje tijekom izrečene mjere izolacije podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Odlukom Upravnog vijeća danas je s mjesta ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije razriješen Ivica Erlić, protiv kojeg je policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenje i prenošenje zarazne bolesti.

- Ostankom na ravnateljskoj funkciji u svjetlu posljednjih događaja, Upravno vijeće smatra kako bi se Zavodu nanijela nenadoknadiva šteta, vezana za ugled institucije, a pogotovo što bi ostanak značio odobravanje učinjenog djela te izbjegavanje odgovornosti u vremenima kada je zdravstvena ugroza omela svim građanima normalan život. Napose moramo uvažiti činjenicu da se u konačnici radi o zdravstvenoj ustanovi koja bi prvenstveno svojim primjerom trebala pokazati kako se treba odgovorno nositi s pandemijom, te bi svaki postupak drugačiji od ovoga bacio ljagu na sve požrtvovno medicinsko i ostalo osoblje unutar Zavoda koje svakodnevno ne štedeći sebe i svoje zdravlje, stoji na usluzi građanima naše Županije, kazao nam je predsjednik UV-a Šime Rušin dodajući kako je Erlić trebao iz moralne odgovornosti podnijeti ostavku, a ne dovesti članove UV-a u ovu ružnu situaciju.

Podsjetimo, Erlić je zaustavljen za volanom dok mu je trajala zaštitna mjera izolacije zbog zaraze koronavirusom, a što je javnosti krajem prošlog tjedna otkrio predsjednik Županijske organizacije SDP-a Jure Zubčić.

Za smjenu Erlića danas je glasalo četvero od petero članova Upravnog vijeća. Glavni tehničar ZZHM-a Antun Čačić ostao je "suzdržan" zbog čega mu je ukazano na mogućnost dostavljanja izdvojenog mišljenja u roku od sedam dana. Od njega kao i od zamjenika ravnatelja, dr. Mladena Oluića, predsjednik Upravnog vijeća zatražio je da se u roku od 15 dana očituju na Erlićeve izjave prema kojima se upravo u dogovoru s njima samostalno uputio na hitni prijem, a čime je opravdao izlazak iz kućne karantene.

Nakon smjene Erlića, za vršiteljicu dužnosti ravnateljice s istim omjerom glasova postavljena je Ivana Šimić, dosadašnja voditeljica službe za financije s čijim je radom Upravno vijeće zadovoljno. U sljedećih 30 dana, sukladno Statutu ustanove, ono je dužno raspisati natječaj za novog ravnatelja ustanove.

Smjenu Erlića komentirala je i Franka Krajnović, v.d. pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije i članica Upravnog vijeća Zavoda.

- Sjednica Upravnog vijeća održana je putem web platforme, jer je predsjednik UV-a trenutno u izolaciji. Ravnatelj Erlić nije se odazvao pozivu na sjednicu, a njegovo pisano očitovanje o navedenoj situaciji, dostavljeno Upravnom vijeću prije sjednice, u bitnome se ne razlikuje od onog što je izjavljivao u medijima. Upravno vijeće većinom glasova razriješilo ga je dužnosti ravnatelja, jer je svojim nemarom u obavljanju dužnosti doveo do značajnih smetnji u obavljanju djelatnosti ustanove, izazivajući nepovjerenje građana u sustav i posredno nanoseći štetu osnivaču. Smatramo da ravnatelj zdravstvene ustanove mora, osobito u ovako ozbiljnoj situaciji pandemije, u obavljanju dužnosti svojim ponašanjem biti primjer ne samo svojim djelatnicima nego i cjelokupnoj javnosti u provedbi sigurnosnih mjera. On, kao osoba koja obavlja dužnost ravnatelja ne predstavlja samo sebe. On predstavlja sustav, ustanovu i svoje djelatnike koji već dvije godine rade u iznimno teškim uvjetima. Navedene okolnosti, od sumnji na kršenje mjere izolacije koje su se pojavile u medijima te kaznene prijave policije koja je potom uslijedila, zahtijevale su brzu intervenciju osnivača. Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisao je kada osnivač MORA razrješiti ravnatelja i prije isteka mandata, a to je upravo ova situacija. Dakle, ravnatelj se mora razrješiti ako, između ostalog, zanemaruje ili nemarno obavlja svoju dužnost tako da nastanu ili mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove.

 

 

 

KOMENTARI ISKLJUČENI

DESKTOP VERZIJA