Zadar

PRISTUP OSOBAMA S INVALIDITETOM

Uređenje lifta u zgradi Grada Zadra nije toliko jednostavno?

Ništa od uređenja lifta u zgradi gradske uprave na Narodnom trgu, što je kroz vijećničko pitanje zatražila Adela Frank, predsjednica Kluba vijećnika Enia Meštrovića.

Ništa od uređenja lifta u zgradi gradske uprave na Narodnom trgu, što je kroz vijećničko pitanje zatražila Adela Frank, predsjednica Kluba vijećnika Enia Meštrovića.

Lift koji se nalazi u novijem dijelu zgrade gradske uprave s ulazom iz Ulice Jurja Barakovića nije u upotrebi još iz vremena Skupštine općine Zadar, a iz Grada objašnjavaju kako je svoju funkciju definitivno izgubio nakon što je navedeni ulaz zatvoren za upotrebu, te se komunikacija s građanima počela odvijati isključivo kroz ulaz s Narodnog trga.

Frank je upozorila kako se osobe s invaliditetom i starije osobe ne mogu stepenicama popeti na više katove zgrade pa tako ni do Ureda gradonačelnika. No sudeći prema njegovom odgovoru, uređenje lifta nije toliko jednostavno kao što se čini na prvu.

- Za osobe s teškoćama u kretanju omogućen je prijem u prizemlju zgrade, u bočnoj prostoriji s desne strane, a u sklopu preuređenja pisarnice predviđeno je posebno mjesto za prijem osoba u invalidskim kolicima. Čak i da je lift u ispravnom stanju on ne bi omogućio pristup osobama s teškoćama u kretanju katovima starog dijela zgrade koji su denivelirani u odnosu na noviji dio zgrade i povezani stepenicama, a na kojima su smještene ključne gradske službe (graditeljstvo, financije) i Ured Gradonačelnika. Također do samog ulaza u lift postoje dvije razine stepenica kao i teška staklena vrata na ulazu u zgradu čije bi im otvaranje trebala pomoć. Razmišljajući o mogućnosti ugradnje novog, panoramskog lifta s dvorišne strane treba uzeti u obzir da je za njega uz opsežne i skupe građevinske radove potrebno uvesti novi prijemni ulaz sa zaštitarskom službom, a ovakav lift ne bi onda omogućio komunikaciju građana s novijim dijelom zgrade, navodi se u odgovoru gradonačelnika Branka Dukića.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA