Zadar

ŽELJKO ŽUPANOVIĆ

„UTI Zadar se okreće novom početku, a imamo i neke želje...“

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije jutros je otvorila svoja vrata za građane te predstavila svoj rad pod motom „Kriza je prilika za novi početak".

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije jutros je otvorila svoja vrata za građane te predstavila svoj rad pod motom „Kriza je prilika za novi početak".

- Smatramo da je sad ipak idemo prema ljepšem svjetlu i da bi se mogle popustiti mjere, pa tako i mi planiramo brojne projekte za bolju budućnost. Ovih godinu i pol dana nije bilo nikakvih druženja, dakako jer su osobe s invaliditetom rizična skupina, no sada planiramo druženja uz šah i sve ostalo što u našim malim prostorima možemo organizirati. U ranu jesen idemo na naš tradicionalni izlet, koji smo isplanirali taman prije nego što je počela epidemija koronavirusa u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Udruge Željko Županović.

Kao probleme osoba s invaliditetom naveo je nemogućnost ulaska u pojedine kulturne ustanove i sakralne objekte.

- Nije u redu da je pristupačnost sakralnim objektima i muzejima, kao što je recimo katedrala sv. Stošije i Muzej antičkog stakla, onemogućena osobama s invaliditetom kojima je i jedna stepenica velika prepreka. Imamo problem i sa ulaskom u pojedine ugostiteljske objekte, pa planiramo u suradnji s CEH-om ugostitelja pomalo rješavati i taj nedostatak. Također, apeliramo na nadležne za uređenje plaže na Uskoku, što zaista nije skup niti kompliciran zahtjev, a nama je od velike važnosti, ističe Županović.

No, kako naglašava, općenito su zadovoljni lokalnom brigom i osvještenosti o problemima osoba s invaliditetom. Ističe kako je u posljednjih 10 godina rapidno naraslo međusobno razumijevanje i poštovanje i napravljen iskorak u pozitivnom smislu.

- Ide svake godine sve bolje. Da nam od deset zahtjeva ispune tri, mi smo zadovoljni. Smatram da pretjerano forsiranje nije dobro, već se u takvoj situaciji treba usmjeriti na određenu problematiku. Posebno bih, kao pozitivan primjer, želio pohvaliti suradnju s Jedriličarskim klubom Uskok, kojem je infrastruktura potpuno prilagođena potrebama invalida.

- U ovoj krizi su zdrave osobe "potonule", a osobe s invaliditetom još i više. U novom početku planiramo resocijalizaciju, jer ljudi su željni druženja, a malih, zatvorenih prostora svima je dosta. Kriza je prilika za novi početak, ponovio je Županović.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA