Sport

TRI DANA JEDRENJA

Viška regata odjedrena tradicionalno, ali s novim rekordima

Ovog vikenda, u organizaciji JK Labud, te uz pomoć Grada Visa i Turističke zajednice Visa, održana je 77. Viška regata.

Ovog vikenda, u organizaciji JK Labud, te uz pomoć Grada Visa i Turističke zajednice Visa, održana je 77. Viška regata.

Najavljivalo se tri dana jedrenja, veliki broj zainteresiranih, promjenjivo vrijeme, ali ne i obaranje rekorda jedrenog vremena, show u luci Vis by Stravaganza te neizvjesno nadmetanje najboljih posada za pobjednika regate.

Već prvog dana jedrenja, na iznenađenje svih, u jakoj konkurenciji po olujnoj buri i spartanskim uvjetima na moru, postavio se novi rekord u najbržem jedrenom vremenu 28milja duge I. etape Split - Vis, zahvaljujući jedrilici, Generali TP52, s kormilarom Samo Žvan, JK Mariborčanka, koji je nakon samo 02:14:29 sata projurio kroz cilj u luci Vis i na kraju regate ponio naslov najbrže jedrilice 77. Viške regate, oborivši pritom rekord navigacije star osam godina.

Drugog dana regate, tradicija održavanja subotnje „regate u portu" nastavila se i ove godine, a uvjerljiva pobjeda na trapez regatama u luci Vis pripala je kormilaru Niki Kmetoviću s jedrilicom Stravaganza, JK Orsan, jedrilicom koja je svoj životni vijek provela na jezeru pa je znana i kao „lake racer". Pokazujući u ovom nadmetanju svoje sposobnosti i nadmoć i po laganijem vjetru, Stravaganza je pobjedu proslavila na neuobičajen i originalan način, okretanjem broda na bok i pretrčavanjem horizontalnog jarbola. Malo tko je mogao skriti oduševljenje viđenim, a oni koji su svjedočili show-u imaju „priču za unuke".

Treći dan regate jedrila se II. etapa Vis- Split, a prva u cilju u Splitu bila je posada Stravaganze, koja se pritom pošteno namučila u nadmetanju s Labudovim Poletom i kormilarom Nikom Deškovićem.

„Generali" TP52 je najbrže dojedrio u Vis, a „Stravaganza" u Split, ali je jedrilica Dubrovnik s kormilarom Denisom Vukasom, JK Orsan, nakon matematičke korekcije, pobjednik 77. Viške regate za krstaše razreda ORC i službeni pobjednik 77. Viske regate, i to treći put za redom.

Rezultati ukupnih pobjednika i pobjednika po skupinama regate na kojoj je sudjelovalo 146 jedrilica u ORC razvrstavanju te OPEN crusing i racing, su se proslavili na platou JK LABUD uz zakusku i ritmove banda Sunny day, a uvjerljivo najviše pehara odjedrilo je s posadama potom u dubrovački klub JK Orsan.

Pobjednici po OPEN skupini

C0- ZLATAN, kormilar LUKAS TATEK, JK Endemi, Zagreb

C1- BLUE LADY II, kormilar GORAN TREURSIĆ, JK Split

C2- MORE BLACK, kormilar HELENA PURIĆ

C3- UNA , kormilar DAVOR MARČEC, JK Uskok, Zadar

C4- FUGU , kormilar KRALJEVIĆ DAMIR, JK Labud, Split

C6- DORA , kormilar VJEKO GATTIN, JK Labud, Split

Rmaxi- MOLO LONGO TUTTATRIESTE, kormilar RAJKO KUJUNDŽIĆ,JK Galeb, Kostrena

R0- GENERALI , kormilar SAMO ŽVAN, JD MARIBORČANKA

R1- STRAVAGANZA, kormilar NIKO KMETOVIC JK Orsan, Dubrovnik

R2- DUBROVNIK, kormilar DENIS VUKAS, JK Orsan, Dubrovnik

R3- MAREUS 3, kormilar DENIS STANOJEVIĆ, JK Labud, Split

R4- FATAMORGANA 2 , kormilar MATE ARAPOV, JK Mornar, Split

R4- JUŽNI VJETAR , kormilar JADRAN GAMULIN JK Orsan, Dubrovnik

R5- SATAN II 2PI/7 , kormilar DAMIR MITROVIC JK Mornar, Split

R6- T8SC, kormilar ROBERT SKOMERŠIĆ, JK Plav, Krk

R7- THE PIMP, kormilar ROKO ŠTAMBUK JK Split

- Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali na regati i pomogli da uspješno odjedrimo 77. izdanje, čestitamo pobjednicima i slavimo nove rekorde. Vidimo se na 78. Viškoj - 2022, poručuju organizatori. 

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA