SELECT id FROM gallery_clicks WHERE datum = 1715896800 AND gallery_id = 12828File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30)INSERT INTO gallery_clicks ( `datum`, `gallery_id`, `value`, `stats` ) VALUES ( 1715896800, '12828', 1, 1 ) File './rossmcdb/gallery_clicks.MYD' not found (Errcode: 30) Voditeljica prijenosa Glazbenih večeri javila se ispred sv. Donata iz 19. st. na starorimskom Forumu - Vijest - 057info - Zadar

Kultura

UZ IZVRSTAN PROGRAM I IZVEDBU SIMFONIČARA HRT

Voditeljica prijenosa Glazbenih večeri javila se ispred sv. Donata iz 19. st. na starorimskom Forumu

Kada nastupa Simfonijski orkestar HRT- a na otvaranju Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a to je već 10-ak godina osigurano preko zadarske rodbinske veze, onda se svečano otvaranje prenosi na HTV-u.

Kada nastupa Simfonijski orkestar HRT- a na otvaranju Glazbenih večeri u Sv. Donatu, a to je već 10-ak godina, onda se svečano otvaranje prenosi na Trećem programu HTV-a.

I kao svake godina prijenos vodi Jana Haluza, muzikologinja i urednica koja je posljednjih godina postala zaštitni znaka prijenosa koncerata ozbiljne glazbe, vrhunac kojeg je bio Novogodišnji koncert iz Beča.

Iako je Jana Haluza već godinama voditeljica i urednica svečanog otvaranja Glazbenih večeri u sv. Donatu, sinoć je notorni podatak o mjestu održavanja koncerta, a to je najljepša pozornica sa scenografijom crkve sv. Donata, bio za rubriku vjerovali ili ne. Zadrani koji su čuli, dobro su se nasmijali.

Dakle, urednica Jana Haluza je rekla kako se javlja sa STARORIMSKOG Foruma ispred crkve sv. Donata koja je sagrađena u 19. stoljeću. Predromanički spomenik sačuvan do danas, pogodila je u najavi događaja urednica Haluza barem taj podatak o crkvi sv. Donata iz 9. stoljeća koja je zaštitni znak Zadra.

 Rimski Forum je u njezinoj najavi postao starorimski, što su također čuli zbunjeni gledatelji prijenosa Glazbenih večeri koje nose ime po sv. Donatu.

 Osnivač je Šime Dešplja a iz iste najave dalo se zaključiti kako je na njemu od početka redovno sudjelovao Valter Dešpalj  jer je njemu ove godine posvećen festival.

Možda sve to skupa ne bi bilo groteskno da voditeljica u razgovoru s umjetničkim voditeljem Juricom Šošom nije inzistirala na podatku da jedna od glazbenica nije povezana sa Zadrom koliko je pijanistica Mia Miljković Đuzel iz Paga

 

Druga neobičnost sinoćnjeg otvaranja je to da je ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek  otvorila Glazbene večeri nakon dvije izvedbe programa kojeg su Simfoničari vrhunski izveli. Uz to što je program bio odličan i što su se ministrica i Šoša pohvalili da je svoju premijeru imao u Bruxellesu povodom ulaska Hrvatske u EU.

Treća novina je bila voditeljica, Zadranka u Zagrebu Ivana Buljan Legati - glumica koja od ove godine predaje na Katedri za scenski govor na Akademiji dramske umjetnosti.

 

Pošto je na početku televizijska voditeljica Haluza rekla kako je Zadar grad kulture i turizma te je na Forumu bilo jako puno turista, neki su s pravom zamjerili izostanak pozdrava na engleskom jeziku s otvaranje festivala koji ima oznaku međunarodnog.

I na kraju ne možemo odoljeti propustu protokola prema kojem pozdravljen prorektor Zvjezdan Penezić umjesto u prvom redu pored prorektorice Nede Balić Nižić, morao je sjediti u drugom redu. Mjesta u prvom redu zauzeli su neki  važniji uzvanici.

Otvorenje 63. Glazbenih večeri u Sv. Donatu
Foto: Tomi Burčul
PRIKAŽI KOMENTARE (17)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA