Kultura

NAGRAĐENA ZA KNJIGU O ZADRU

Zadarska povjesničarka umjetnosti Antonija Mlikota dobitnica državne nagrade za znanost

U području humanističkih znanosti godišnju nagradu dobila je prof. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilište u Zadru

Na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 21. studenoga 2022. godine donesena je Odluka o dodjeli državnih nagrada za prethodnu, 2021. godinu.

U području humanističkih znanosti godišnju nagradu dobila je prof. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilište u Zadru.

- Prof. dr. sc. Antonija Mlikota, Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, nagrađuje se godišnjom nagradom za znanost u području humanističkih znanosti, polje povijesne znanosti, grana povijest umjetnosti, za iznimno znanstveno dostignuće, za knjigu Zadar - obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu (Školska knjiga, 2021.).

Grad koji je već 1202. upoznao zločin političkog žrtvovanja, u Drugome svjetskom ratu postao je zapravo ritualna politička žrtva, potpuno izgubivši trećinu svoga povijesnog tkiva, a u trećini preživjevši u ruševinama. Postao je metodološki jedan od najizazovnijih primjera svjetske urbane obnove koja je, unosom novih ostvarenja u naslijeđenu matricu, prihvaćena kao pozitivna.
Profesorica Antonija Mlikota u svojoj knjizi opsežnim istraživanjem arhivskih, medijskih, a i svih drugih mogućih izvora, rekonstruira stanje razrušenoga grada, etape i sudionike odlučivanja o obnovi, planere, projektante i graditelje. Tako diže iz pepela ono što je postalo pozitivna paradigma u svjetskoj teoriji urbanih rekonstrukcija. U trajnom pitanju odnosa starog i novog ona je našla primjer postupka koji nadilazi pojedinačni slučaj i afirmira opća vrijednosna stajališta i mogućnosti, stoji u obrazloženju Odbora.

 

 

 

PRIKAŽI KOMENTARE (3)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA