Zadar

IZ UČIONICE NA ULICU

Zadarski učenici duž Poluotoka izlažu Stazu glagoljaša

U sklopu Kliofesta, festivala povijesti gradske ulice na Poluotoku u svibnju se pretvaraju u Stazu glagoljaša.

U sklopu Kliofesta, festivala povijesti gradske ulice na Poluotoku u svibnju se pretvaraju u Stazu glagoljaša. Iz učionice na ulicu, naziv je to radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Sv. Filip i Jakov a pod pokroviteljstvom Zadarske županije.

Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti što i potvrđuju ovom radionicom. Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice pod nazivom "Glagoljica u nastavi" kako bi se učiteljice upoznale sa glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima. Na ovim radionicama okuplja se veći broj učiteljica razredne i predmetne nastave koje su pokazale veliki interes za ovakav tip radionica te su im radionice postale poticaj da se aktivno uključe u izvannastavne aktivnosti koje uključuju glagoljsko pismo.

Na Glavnom trgu, učenici OŠ Zadarski otoci, Zadar, predstaviti će prigodni program te će se duž Poluotoka izložiti radovi koje su izradili učenici iz navedenih škola zajedno sa svojim učiteljicama:

OŠ BARTOLA KAŠIĆA, PŠ BOKANJAC: Marija Baričević, Ignis Lemezina

OŠ ŠIMUNA KOŽIČIĆA BENJE, PŠ DIKLO: Snježna Diklan, Suzana Lončar Menoski i Nataša  Petković

OŠ PRIVLAKA: Iva Lilić-Pekas, Marijana Jurjević

OŠ ZADARSKI OTOCI: Jasminka Bašić, Renata Andrović, Anđelina Grancarić, Antonia Klarić, Kata Vrkić Serdarević i Željka Diklan

OŠ JURJA BARAKOVIĆ, RAŽANAC,: Ana Zekanović

OŠ FRANKA LISICE, POLAČA: Marijana Polegubić

OŠ SV. FILIP I JAKOV: Danijela Deković

"MARIJINA DJECA - DA MAMA!", ŽUPA BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA, ZADAR: Nada  Šarlija

Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. Stazom glagoljaša učenici će pokazati sve ono što su uradili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA