Zadar

NAKON ŠTO JE OSLOBOĐEN OPTUŽBE

Zadranin će dobiti pola milijuna kuna odštete jer je u zatvoru proveo 1195 dana

Gotovo deset godina otkako je na Županijskom sudu u Splitu oslobođen optužbe za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, 60-godišnji Zadranin na Općinskom sudu u Zadru izborio je pola milijuna kuna odštete koju bi mu po pravomoćnosti presude trebala isplatiti Država.

Gotovo deset godina otkako je na Županijskom sudu u Splitu oslobođen optužbe za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, 60-godišnji Zadranin je na Općinskom sudu u Zadru izborio pola milijuna kuna odštete koju bi mu po pravomoćnosti presude trebala isplatiti Država.

Nakon što je zbog sumnje u preprodaju kokaina, marihuane i heroina 2008. godine priveden s dvojicom svojih sinova, tada 46-godišnji Zadranin iza rešetaka je proveo ukupno 1195 dana, odnosno nešto više od 3 godine i tri mjeseca.

U zahtjevu za odštetu istaknuo je kako je boravak u zatvoru na njega djelovao izuzetno stresno, te da je i nakon izlaska na slobodu imao problema sa spavanjem. Ćeliju male površine dijelio je s 8 do 10 zatvorenika, od kojih su pojedini bili bolesni pa je, kako je naveo, bio izložen potencijalnom prijenosu bolesti. Iako je i ranije bio u zatvoru, ovaj put mu je bilo teže jer je prije uhićenja imao prometnu nesreću nakon koje je koristio štake. Posebno se žalio na čučavac u WC-u zbog kojeg je trpio bolove tijekom obavljanja nužde. Izbjegavao je i odlaske u dvorište jer su do njega vodile mnogobrojne stepenice, pa se bojao da ne padne na putu do dnevnog svjetla.

Isticao je i povredu časti i ugleda, na što mu je sud odgovorio kako nije ni uživao neki veliki ugled s obzirom na to da je i ranije bio iza rešetaka. Što se tiče negativnog utjecaja na njegovu obitelj, istaknuto je kako su njegovi sinovi osuđeni, kao i to da je rastavljen. Inače, njegova bivša supruga također ima dosje.

Zadranin je u tužbi naveo i kako mu je boravak iza rešetaka pogoršao zdravstveno stanje, no taj navod je odbačen jer je utvrđeno kako je imao organiziranu i pruženu skrb te da je u zatvoru postepeno ponovno prohodao bez štaka.

Ipak, bilo je neosporno kako mu pripada odšteta, no s Državom se nije mogao dogovoriti oko iznosa. Naime, ponuđeno mu je 143.400 kuna, odnosno 120 kuna po danu provedenom u pritvoru, što je za njega bio prenizak iznos. S tim se složila i sutkinja Općinskog suda u Zadru Maja Ivković koja je u presudi istaknula kako neosnovano pritvaranje predstavlja grubi napad na slobodu i prava čovjeka i građanina. Za sud je tako traženi iznos od 478.000 kuna, odnosno 400 kuna po danu provedenom iza rešetaka, pravična i primjerena novčana naknada za 60-godišnjeg Zadranina.

 

PRIKAŽI KOMENTARE (7)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA