Zadar

ČETIRI GODINE NAKON PRVOG POKUŠAJA

Zbogom neslavnoj listi gubitaša! Vodovod Zadar sklopio 30 milijuna kuna težak ugovor

Vodovod Zadar sklopio je gotovo 30 milijuna kuna težak ugovor kako bi se napokon maknuo s vrha neslavne liste gubitaša vode u Hrvatskoj.

Vodovod Zadar sklopio je gotovo 30 milijuna kuna težak ugovor kako bi se napokon maknuo s vrha neslavne liste gubitaša vode u Hrvatskoj.

Neslavno je završio i njihov prvi ugovor sklopljen prije četiri godine s tvrtkom Centrogradnja, koja je za isti posao tada tražila 19,8 milijuna kuna. Prema riječima direktora Vodovoda Tomislava Mateka, odradili su svega 400 tisuća kuna i otišli u stečaj. Vodovod je nakon toga pripremio novu natječajnu dokumentaciju s novom procjenom od 25 milijuna kuna. Kako cijene rapidno rastu, i ona je premašena.

- Cijena ponude ponuditelja IMGD veća je od procijenjene vrijednosti nabave za 4,4 milijuna kuna te će se sukladno sklopljenom okvirnom sporazumu ugovori o javnoj nabavi radova sklapati u skladu s osiguranim sredstvima, navodi se u obrazloženju odluke kojom je za implementaciju sustava upravljanja gubicima vode izabrana jedina firma koja se javila na natječaj. Riječ je o samoborskoj firmi IMGD osnovanoj još 1991. godine.

S njima je potpisan okvirni sporazum za razdoblje od 3 godine tijekom kojeg se predviđa sklapanje pojedinačnih ugovora. Složeni posao, među ostalim, obuhvaća utvrđivanje „nultog" stanja gubitaka u sustavu, izgradnju mjernih okana, sanaciju mjesta curenja na ukupno 500 lokacija, ugradnju telemetrijskog nadzora, dodatne opreme te uspostavljanje sustava daljinskog nadzora kao i edukaciju službenika Vodovoda koji će raditi na novom sustavu.

Kako je navedeno u tehničkom opisu posla, situacija s gubicima vode u vodoopskrbnom sustavu Zadar je vrlo ozbiljna, čemu svjedoči podatak kako je neprihodovana voda u 2016. godini iznosila je gotovo 19 milijuna m3, tj. 66% od zahvaćene količine vode. Najveći dio izgubljene vode generira se na području grada Zadra i prigradskih naselja Bibinje i Sukošan.

PRIKAŽI KOMENTARE (0)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA