Zadar

INVESTITORI SE POVLAČE ZBOG PROBLEMA NA TERENU

Županija u prostornom planu ostavila kamenolom ispod Tulovih greda, ipak ništa od njega?

Srećom, zaštićeni lokalitet Tulovih greda na kraju neće biti nagrđen kamenolom, jer su se za to svojim otporom pobrinuli javnost, Općina Jasenice i - najvažnije - Park prirode Velebit

Zadarska županija ostavila je u najnovijem prijedlogu izmjena Prostornog plana mogućnost da se na lokaciji Romanovac ispod Tulovih greda ponovno otvori kamenolom i eksploatira arhitektonsko-građevni kamen. Iako su javnost i lokalna samouprava prosvjedovali nakon otkrića o izdavanju koncesije tvrtki Kamen d.o.o. za otvaranje starog kamenoloma, koju je potpisala tadašnja ministrica Martina Dalić, na lokaciji su postavljene table i oglašeni natječaji posao. Županija nije uvažila primjedbe Općine Jasenice o izbacivanju lokacije iz prostornog plana te će se ona naći u točki koja u četvrtak dolazi pred županijske vijećnike.

Srećom, zaštićeni lokalitet Tulovih greda na kraju neće biti nagrđen kamenolom, jer su se za to svojim otporom pobrinuli javnost, Općina Jasenice i - najvažnije - Park prirode Velebit.

- Mi smo uputili primjedbe na prostorni plan ali nikakav odgovor nismo dobili. Kamenolom se neće otvoriti jer su investitori objavili kako su se povukli ispod projekta. Postoji više prepreka za njegovo otvaranje, jer je Majstorska cesta, kojom su se trebali odvijati prijevoz i transport kamena, zaštićeno kulturno dobro, a na terenu su stalno i rendžeri Parka prirode, koji bi zaustavili svaku aktivnost oko njegova otvaranja, kaže načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić.

Kamenolom je bio aktivan devedesetih godina, ali kada je početkom rada Parka prirode Velebit na terenu od koncesionara zatražena dokumentacija, koju nije imao, rudarska inspekcija naložila je obustavu radova. Pomaka nije bilo sve dok ministrica Dalić 2017. nije potpisala Odluku o davanju koncesije, a bivši načelnik Jasenica Martin Baričević 2020. potpisao izmjene općinskog plana kojima se omogućuje eksploatacija u Romanovcu. Prvi je priču o otvaranju kamenoloma donio portal Faktograf, koji je prije nekoliko dana javio i kako su dvojica od trojice vlasnika izašli iz posla.

Načelnik Jasenica nada se kako će to značiti i konačni kraj ovog suludog projekta.

- Ne znam kako je uopće došlo do toga da se on opet aktivira. Mi nismo protiv ulaganja, imamo na prostoru općine drugi kamenolom i iako nam nije drago zbog toga, svjesni smo potrebe za sirovinom, da se grade kuće i turistički objekti, ali da se pilanje kamena odvija u uskoj jezgri Velebita, baš ispod Tulovih greda, to nije normalno, kaže Vulić.

Inače, u novom Prostornom planu predviđeno je više lokacija za vađenje kamena. Arhitektonsko-građevni kamen moći će se eksploatirati na području Gračaca (Javornik, Javornik i I Velika Popina), Obrovca (Velika Popina, Linjača, Marići-Kruševo) i već spomenuti Romanovac u Općini Jasenice.

Tehničko-građevni kamen moći će se eksploatirati na području Benkovca (Busišta, Busišta 2, Čardak, Grbovača, Kosa, Vidukin gaj), Gračaca (Borje, Gola glava, Kaldrma, Lipovača, Škorića brdo, Vodica, Vugonje), Jasenica (Puča), Novigrada (Pridraga, Pridraga 2), Obrovca (Kruševo-Stari gaj), Paga (Gorica, Žestoko), Pašmana (Skalice), Polače (Zapužane, Zapužane-Zdrug) i Zemunika (Donji Sječa).

PRIKAŽI KOMENTARE (1)
Komentar dodajte na Desktop verziji » DESKTOP VERZIJA